Nehéz szavakkal leírni az élményt, amit ez a túra kínál. Az érintetlen, vadregényes táj szépségével, a halak méretével, és a változatos horgászhelyek kínálta lehetőséggel nem lehet betelni! Folyók, tavak mindenhol, csak kapkodja a fejét az utazó.

 

 

A lapföldi túránk 6 teljes horgásznapot tartalmaz. Plusz egy nap a kiutazás, és egy nap a visszaút, így összesen 8 nappal kell számolni.

 

A helyeket a jelentkezések sorrendjében töltjük fel, így ha baráti társaságok jelentkeznének, vagy ha fontos az időpont, akkor érdemes minél hamarabb jelentkezni. Minimum 4 fő együttes jelentkezése esetén egyéni időpontok is lehetségesek.

 

Jelentkezési lap és Részvételi feltételek letöltése

 

Utazás: Az elérhető repülőjáratok még nem ismertek így ezzel kapcsolatban ma még nem tudunk végleges információt adni. Az alábbi leírás az utolsó 2022-23-as túránkon volt érvényes.

A többéves tapasztalat alapján olyan járatot kerestünk, ami folyamatosan elérhető volt, így Bécsből repülővel - Stockholmon átszállással - utaztunk Umeå városába, onnan bérelt autóval mentünk a szállásunkra, mely a Svéd Lappföld "fővárosától" Lycksele-től 25 km-re található. Várhatóan ez lesz a legoptimálisabb járat 2024-ben is. A repjegy ára kb 400€. Ez tartalmaz egy kézipoggyászt és egy feladott bőröndöt. Az ár nem tartalmazza a horgászbotok szállításának költségét. A repülőjegy foglalásban segítünk. A tapasztalat, hogy minél később foglaljuk le a repülőjegyet, annál drágább lesz. A repülőút kb 2 óra Stockholm Arlanda repterére, és onnan az átszállást követően még egy óra az út Umeå-ba. Bácsben a reptéren egy autó parkolási díja az utazás időtartamára 80-100€, így érdemes az adott heti csapatnak egy autóval kiutazni Bécsbe.

 

Túraleírás:

Jelenlegi információnk szerint szerdai napon történik a kiutazás, csütörtöktől keddig horgászunk és következő szerda reggel hazautazás. Az érkező vendégeket a reptéren fogadjuk, a távozó csapatot a reptérre szállítjuk, majd autóval megyünk a szállásunkra. Az autóút kb 1,5 óra.

 

Közlekedés:

Helyben autóval közlekedünk. Mivel nagyjából száz horgászvíz van elérhető távolságban, az autó segítségével gyakorlatilag ott horgászunk, ahol akarunk. A kajakokat utánfutóval visszük ki, így nem vagyunk egy adott vízhez kötve. A kajakok pedálos prémium Hobie  Outback kajakok. Mindegyik kajak szonárral (Humminbird Helix 5 DI GPS) van felszerelve és mindegyik kajakhoz adunk egy YakAttack BlackPak szereléktartó ládát bottartókkal, így akár 4 db horgászbotot is ki lehet vinni a vízre. Mindegyik kajakon lesz egy extra YakAttack Omega horgászbottartó a trollingozáshoz. A kajakokhoz a szükséges felszerelést (megfelelő méretű merítőszákot is) biztosítjuk. Mentőmellényt adunk, de bárki hozhatja a saját mellényét is. (patronos mellény csak feladott poggyászban szállítható) A horgonyzással próbálkoztunk, de sokkal több halat fogtunk horgonyzás nélkül, illetve a sziklás aljzat miatt bent is kellett hagynunk horgonyt a vízben, így nem viszünk ki horgonyt, nem lesz rá szükség.

 

Teljesen felszerelt Hobie Outback pedálos kajakok:

 

Hobie Otback

 

Szállás:

A klasszikus svéd stílusban felújított ház egy tó partján található. A négy, tágas hálószobában kényelmesen elfér a 6 fős csoportunk. Maximum 2 vendég van egy szobában. A ház csak a miénk, ott tartózkodásunk alatt más csoportok nem lesznek, függetlenül attól, hogy akár 12 fő kényelmes elhelyezését is biztosítani tudja. Teljesen felszerelt konyha, étkező, hatalmas terasz szolgálja a kényelmet. 4 wc, 4 zuhanyzó garantálja, hogy ne keljen várni egymásra. Ágynemű van, törölközőt hozni kell!

 

 

Ellátás:

A túra során teljesen önellátók vagyunk. Az érkezés napján bevásárlással kezdünk. A tervek szerint két alkalommal megyünk boltba, de a csoport igényeihez alkalmazkodunk. Van lehetőség közös reggelihez (rántotta, virsli stb), vacsorához (sügérsütés, csukapaprikás, stb.) Eddig nagyon bejött az ottani húsgolyó, majonézes krumplisalátával. Van lehetőség étterembe is menni, amit arra a napra érdemes betervezni, amikor a horgászatról hazafelé útba esik. Illetve az egyik kedvenc vacsora az általunk helyben fogott sügér, melyet vajban sütve készítünk el. Alkalmazkodunk a csapat igényeihez.

 

Időjárás:

A lappföldi nyár némileg eltér az általunk itthon megszokottól. Augusztusban a nappali hőmérséklet 18 fok körül alakul. kisebb nagyobb esőre bármikor számítani lehet, ezért ezt a ruhák összekészítésénél mindenképpen számításba kell venni. A szúnyogok csak hajnalban, illetve szürkületkor aktívak, akkor is csak a vízparti, vagy a dús növényzetű helyeken. invázióra nem kell számítani. Július kissé melegebb, és szárazabb. A ruházatot tekintve mindenképpen készülni kell esőálló ruházattal, lehetőleg olyannal, ami egy esetleges vízbekerülés esetén nem szívja meg magát vízzel. A kajakokba szinte mindig vízből szállunk be, így legalább gumicsizma magasságig vízhatlannak kell lenni. Itt nincsenek a klasszikus értelemben kiépített sólyapályák, vízreszálló helyek, ezért kell a partmenti sekély vízből beszállni a kajakba. Az ideális öltözet a száraznadrág neoprén csizmával.

 

Horgászat:

Alapvető célhalunk a csuka és a sügér, de augusztusban van lehetőség lazacra is horgászni. A svéd vizek igen változatosak. Horgászhatunk folyókon, és tavakon is. A sekély tökleveles, hínaras részektől a sziklás mederszakaszokon túl az akár több 10 méteres mélységekig minden megtalálható, így igen változatos pecában lesz részünk. Az adott napi horgászvíz kiválasztásánál a csapat igényeit tartjuk szem előtt. Vannak bevált vizek, de lehetőség van új, eddig számunkra ismeretlen vizeken is horgászni, amelyek felfedezése mindig extra élményt nyújt. A víz távolságától függően általában reggel 7 órakor indulunk el a szállásról, és nagyjából este 6 óráig pecázunk. Ez kb 8-9 óra vízen töltött időt jelent. Természetesen, aki szeretne napközben ebédidőt tartani, az nyugodtan kimehet a partra, és desszertnek csemegézhet is a vadon termő áfonyából. Az utazáshoz két személyautót használunk, így rajtam kívül szükség lesz a csapatból még egy főre, aki vezeti a második autót. Nem szükséges végig ugyanannak vezetnie, ez is megbeszélés tárgya. A túrákon mindenki kap egy VHF rádiót, így a kommunikáció a vizen is megoldott 3-4km-es hatótávon belül.

 

A horgásznyomás itt rendkívül kicsi a vizeken. Az utolsó túrán az 5 csoporttal a 30 pecanap alatt mindösszesen kétszer találkoztunk más horgásszal az adott vizen. Ez alól a lazacos folyószakasz kivétel, ott a zúgó előtti rövid szakaszon a helyi erők is trollingoztak lazacra, de az a két csónak egyáltalán nem zavart minket, mivel ők a motorokkal bementek olyan sodrásokba is, ahová mi nem akartunk.

 

A biztonság mindig elsődleges szempont a túrán, így ha valaki kajakos horgászatra alkalmatlan állapotba kerül (alkohol, drog), vagy másokat a viselkedésével veszélybe sodor, az az aznapi horgászatból kizárásra kerül! A mentőmellény/úszást segítő mellény viselése a kajakban kötelező! Amennyiben olyan rendkívüli időjárás áll be (eddig egyszer fordult ilyen elő, amikor is 4 órán keresztül olyan heves zivatart kaptunk, erős széllel együtt, hogy a legjobb kajakos ruhák is áteresztették a vizet, és mivel mindenki átázott, és nem akartunk megfázni, így aznapra befejeztük a horgászatot.), mely szükségessé teszi az aznapi horgászat megszakítását, akkor azt minden résztvevő köteles elfogadni.

 

Csuka:

Igen változatos lehetőségek állnak rendelkezésre a csuka horgászatára. Az egyik módszer a klasszikus pergetés.  Az itteni csukák hozzá vannak szokva a nagyméretű táplálékhoz, így gond nélkül támadják meg a 18-25 centis gumikat (Strike Pro PigShad, PigShad Junior, Westin Shad Teez, Westin BullTeez Swartzonker McRubber alapvetően természetes színekben). Ezek kiválóan működnek a sekélyebb, sziklás partok, zátonyok, illetve a hínármezők dobálásánál. Mélyebb vizeket is meg lehet velük horgászni, de ehhez súlyozni kell őket, ami akár 20-25gramm súlyt is jelenthet. A hirtelen mélyülő partszakaszokon jól működtek a mélyretörő 5-6 cm-es crank wobblerek. A sekély partmenti hínarasok, nád előtti szakaszokon jól működtek a 10 centi körüli minnow wobblerek is jerkelve. Nem egy méter plusszos csukát fogtunk vertikális sügerezés közben vertikális csalikkal, illetve 10-12 centis gumihalakkal. Ezekkel a 10 méter körüli a fenéken fekvő inaktívabb csukákat tudtuk megfogni. Igen hatékonyan működik a trollingozás, amihez a legideálisabbak a fent említett nagy gumihalak 20-30 grammos súlyokkal vízmélységtől függően, illetve nagy woblerekkel, pl Westin Jätte. És persze vannak olyan vizek a tarsolyunkba, ahol kiváló békázós, topwateres töklevélmezők találhatóak. A csukák átlagmérete itt kisebb, bár ezzel a módszerrel is sikerült méter közeli csukákat fogni. Mindenesetre hatalmas élmény, ahogy sokszor a vízből kiszaltózva szedi le a csuka a tökben a békát. Ezt a pecát sem szabad kihagyni. Botok tekintetében érdemes egy nagycsalis bottal készülni a nagy gumikhoz, 100-140 gramm felső dobótartománnyal csalimérettől függően, illetve egy közepes 50-60 gramm felső dobótartományú bottal a wobblerek, békák, spinnerbaitek, vertikális csalikkal történő pecához.

 

 

Sügér:

A sügérállomány elképzelhetetlen. Itt a feladat, a nagyobb egyedek szelektálása. Magyarul, hogyan kerüljük el a 30 centisnél kisebb sügereket? Sügeret szinte minden vízrétegben találhatunk, így a módszer is változatos, amivel horgászhatunk rájuk. Sekély, 1-2 méteres vízben jól működnek a wobblerek, mind a monnow, mind a duci crank-ek. Jól működnek a gumihalak, twisterek kisebb fejekkel dobálva, jól működnek a vertikális csalik, tailspinnerek dobálva. A nagyobb sügerek rendszeresen támadják a csukás 18-20 centis gumikat, és az 5-6 centis mélyretörő crankeket is. Mélyebb vízen jók a mélyretörő crankek, vertikális csalik, illetve a 10-12 centis gumik nagyobb, 15-20grammos fejekkel. A számomra leghatékonyabb módszer, hogy a mély vizekben (6-10 méter) a szonárral keresem a töréseken a halrajt, és fölé állva vertikálisan emelgetem a nagy jigfejjel ellátott gumit. A halraj vagy táplálékhalból, vagy kisebb sügerekből áll, körülöttük ott ólálkodnak a nagy sügerek és sokszor a csukák is. Így több 40+-os csapót is sikerült fogni (48 centis volt a legnagyobb), a 30-40 centis sügerek közül rengeteget. Sőt nem egy hatalmas csuka is kijött ezzel a módszerrel, így mindenképpen kellően erős botra (7-28gr dobósúly) van szükség.

 

 

Lazac, pér, pisztráng:

Svédországban a legtöbb folyó vízierőművekkel, hozzá tartozó gátakkal van szakaszolva, de van a közelünkben egy olyan folyó, mely teljesen vad, nincsenek rajta gátak, erőművek, így a lazacok is fel tudnak úszni. Van rajta egy olyan szakasz, ami kajakkal is biztonságosan horgászható. A lazacszezon augusztusban kezdődik. Igen nagy szerencse kell ahhoz, hogy fogjunk belőlük, nekünk eddig nem sikerült, de mivel a lazacokon kívül pért és pisztrángot is lehet fogni rajta, nem beszélve a nagy csukákról (több 100 centi feletti csukát is fogtunk itt) érdemes meglátogatni. Lazacra alapvetően trollingoznak 10-12 centis minnow 1-2 méteres merülésű wobblerekkel, erős felszereléssel. (a nagycsalis csukás bot jó) Pérre, pisztrángra kisebb körforgók (10gramm körül) illetve kisebb vertikális csalikat, tailspinnereket használtunk. Ez az egyetlen olyan víz, ahol a kajakokat nem ott vesszük ki a vízből, ahol beszállunk, mert egyes szakaszain a sodrás miatt felfelé nem nagyon lehet haladni.

 

 

 

Részvételi díj:

1300€/fő, melyből 500€ a jelentkezéskor fizetendő. A 9 napos túra ára 1950€/fő, a jelentkezéskor 750€ fizetendő.
Mivel minden foglalást előre kell rendezni, ezért visszalépés esetén az előleg összege nem jár vissza.

 

A részvételi díj tartalmazza: szállás, autóbérlés, utánfutó bérleti díja, napi területi horgászengedélyek ára, kajakbérlés + kajakokhoz szükséges felszerelés  (evező, mentőmellény, szonár, akkumulátor, VHF rádió)

A részvételi díj nem tartalmazza: utazás (repülőjegy) étkezés, italok, autók üzemanyag költsége

Amennyiben kajak helyett gumicsónakból szeretne horgászni, annak kb 300€ a felára.  360cm hosszú, 4 ütemű benzinmotorral felszerelt, két fő részére kiválóan alkalmas horgászcsónak. Amennyiben több csónakra is igény van, abban az esetben egy plusz utánfutó bérlése is szükséges. Ez kb 150€/hét. Ilyen igény esetén mindig egyedileg egyeztetünk és adunk ajánlatot.

 

 

Túraidőpontok: Az időpontok az elérhető repülőjáratok függvényében változhatnak. A foglaltság tájékoztató jellegű!

 

2024.07.24-2024.07.31.megtelt
2024.07.31-2024.08.10.   extra túra 9 horgásznappalmegtelt
2024.08.14-2024.08.21.4 szabad hely
2024.08.21-2024.08.28.

megtelt

2024.08.28-2024.09.04

5 szabad hely

  

A helyek folyamatosan telnek be ezért jelentkezz minél hamarabb!

 

Igény esetén további időpontok is lehetségesek.

 

Jelentkezési lap és Részvételi feltételek letöltése

 

Jelentkezni, érdeklődni a +36305159393 telefonszámon, és az info@kajakpeca.hu email címen, vagy a honlap KAPCSOLAT menüpontján keresztül lehet.

 

További videókért keresd fel a YouTube csatornánkat

 

114cm Csuka:

 

 

Topwater csukák:

 

 

49cm-es sügér békára:

 

 

Sügerek 2021-es túra:

 

 

Teljes videó 2019-es túra:

 

Kapitális sügerek 2019-es túra:

 

 

Trailer videó 2019: